Feigli Ferenc

(1949-)

gépészmérnök, magasépítő üzemmérnök
várospolitikus, polgármester
Hild és Pro Régió-díjas

Szakmai életútja

1949-ben született Barcson. Mérnöki diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán szerezte meg 1973-ban. Később magasépítő üzemmérnöki (1981) és vállalati komplex tervező-elemző szakközgazdász diplomát is szerzett (1990).

1973-ban kezdett dolgozni a barcsi TÖVÁLL építőipari szövetkezetnél, illetve az ÉSZKV építőipari vállalatnál, mint telepvezető, majd termelési osztályvezető, 1981-1988-ig vállalati főmérnök. Ezalatt aktív közéleti tevékenységet is végzett különböző testületekben (tanácstag, vb-tag). 1988-tól az 1990-es helyhatósági választásig Barcs város tanácselnöke, majd 1990-től Barcs város polgármestere volt, öt cikluson keresztül.

Munkássága

Működése során központi kérdésként kezelte a város fejlesztését. Tevékenysége alatt kialakult egy új városközpont, megépült a posta épülete, egy digitális telefonközpont, utak, járdák, új lakótelepek. Barcs az 1990-es években tipikus kereskedelmi várossá vált a horvát bevásárló-turizmusnak köszönhetően. Rendezett közterületeivel, mediterrán hangulatával építészetileg és szolgáltatásaival is a térség központjává vált.

A régió kitörési pontjának a területfejlesztési tevékenységet tekintette. 1996-os alakulása óta tagja és elnöke a Drávamenti Területfejlesztési Önkormányzati Társulásnak, majd a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulásnak, melynek célja Barcs és környéke összehangolt fejlesztése a mezőgazdaság, a szolgáltatás, az idegenforgalom, a kereskedelem és az ipar területén.

Polgármesteri feladatai mellett ellátta a Somogy Megyei Közgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöki, a Somogy Megyei Területfejlesztési Tanács Ellenőrző Bizottsága elnöki tisztségét.

Elismerései

  • Barcs Városért (1995)
  • Somogyért (1996)
  • Hild János Emlékérem (1996) – „Barcs városközpontja példaértékű fejlesztésének végrehajtásáért”
  • Pro Régió díj (2004)

Forrás: F. F. önéletrajza