Gönczi László

(1941- )

építészmérnök, várostervező
ingatlanfejlesztő
a FIABCI alelnöke, a Magyar Tagozat elnöke

Szakmai életútja

1941-ben született Budapesten, általános és középiskolai tanulmányait is itt folytatta. Ösztöndíjjal került Szentpétervárra, ahol a Leningrádi Építő- és Építészmérnöki Egyetem Városépítész szakán komplex magasépítész és városépítész képzést kapott. Itt szerezte meg diplomáját, melynek témája egy Néva folyó menti város általános és részletes rendezési tervének, valamint egy variálható lakóépület terveinek elkészítése volt.

Közben 1963-ban feleségül vette egyetemi társát, Sztrizsák Tamarát, akivel ezután számos tervezési munkán közösen dolgoztak. Egyetemi tervezési gyakorlatukat is közösen végezték a Leningrádi Várostervező Intézetben, ahol feladatul egy 10.000 lakosú „titkos város” összevont rendezési tervét kapták. Az általuk készített terv is bekerült a tervtanácsra, ahol a hivatalosan készülő tervvel szemben az ő tervüket fogadták el, melyet egyetemi tanulmányaik mellett fejeztek be. (A város megépült Kazahsztánban.) Második gyakorlatát Észtországban, a Tallini Tervező Intézetben végezte, ahol egy panelházas lakótelep beépítési tervét készítette el.

1966-ban friss diplomásként került a VÁTI- ba. Az első 12 évben részletes, összevont és általános rendezési terveket készített. 1978-1981 között az Algériai Egészségügyi Minisztérium Tervező Irodájában dolgozott feleségével együtt. Algériából hazatérve a VÁTI Regionális Irodájára került, ahol Somogy megye regionális tervét készítette el.

1981-ben a VÁTI több algériai várostervezési megbízást kapott. A munkák irányítására megbízott irodavezetőként kapott megbízást. A munkák közül a legjelentősebb Skikda tartományi székhely mellett egy új város tervezése volt. A tervezés ismét feleségével közösen történt, aki erre a feladatra átkerült a VÁTI-ba. (A munkában részt vett rajtuk kívül Lux Kálmán és Hajnóczi Péter. A szakági terveket az Uvaterv munkatársai készítették).

1983-ban a VÁTI-ból a Transinvest Kft.-hez került, ahol Világbanki finanszírozási munkák elnyerése érdekében dolgozott ki pályázatokat. 1985-1988 között irodavezetői és osztályvezetői feladatot vállalt az Industrialexport cégnél, majd annak algériai kirendeltségét vezette 3 hónapon keresztül. 1988-1991 között a Szelektív Zrt. műszaki igazgatója, 1991-1992 között az AIRT főmunkatársa.

Érdeklődése egyre inkább az ingatlanfejlesztés felé fordult, amely szakmai pályafutásának második, meghatározó szakaszává vált. A pályafutása során megszerzett várostervezési, épülettervezési, kivitelezési és értékesítési tapasztalatokra támaszkodva készítette elő és irányította a beruházásokat.

1992-1993 között az ICM finn-spanyol-magyar ingatlanfejlesztő cég ügyvezetői igazgatójaként jelentős budapesti ingatlanfejlesztéseket irányított: Gellérthegy Számadó utcai lakópark, (I. kerület), Tímár utcai irodaház (III. kerület), Koreai Köztársaság Nagykövetségének műemléki felújítása (VI. kerület), Bajnok utcai irodaház (XIII. kerület).

1993-2003 között a Revitál Rt elnök-vezérigazgatójaként irányította a Kossuth mozi felújítását és átalakítását (XX. kerület), a Reviczky utcai Bánffy palota felújítását és irodaházzá alakítását (VIII. kerület), a Sajka utai irodaház felépítését (II. kerület), a Káldi Gyula utca 6. számú lakóház felújítását (VI. kerület), valamint egy lakópark megvalósítását Üröm községben.

2003-2005 között az izraeli tulajdonú Neocity Kft. műszaki igazgatója, később ügyvezető igazgatója. Itt is jelentős projektek megvalósításán dolgozott: Centrál park (XIII. kerület), Reviczky utcai lakópark (XX. kerület), Csillaghegy (III. kerület), egy volt katonai terület fejlesztése: úthálózat kialakítása, telekalakítás (Üröm), valamint a Duna Plaza mögötti öbölparti terület fejlesztésének előkészítése (XIII. kerület).

2006-tól a szintén izraeli tulajdonú GB Európa Kft. műszaki vezetője. Jelentősebb megvalósult projektjei: Ciprus Ház (VIII. kerület), Duna Terasz 12. tömb, 366 lakásos épület (XIII. kerület), lakópark a soroksári Dunaparton (a projekt előkészítése, terveztetése) (XXIII. kerület, Pasaréti út, volt diplomata lakópark átalakítása (II. kerület), Madárhegy, társasházak (XI. kerület)

Amikor a 2008-as évi gazdasági válság hatására a cég szüneteltette tevékenységét, pályáját az Erste Ingatlan Kft. műszaki csoportvezetőjeként folytatta. Debrecenben a Füredi úti lakópark befejező munkáit, Siófokon a Sióplaza átalakítási, bérlői kialakítási munkáit irányította.

 2015-től a GB Európa Kft.-ből kivált D&B Kft. a XIII. kerület Cserhalom utca és a FOKA öböl közötti területen, 4 ütemben megvalósuló, összesen 2350 lakás megvalósításának irányítására kérte fel (a 4 ütem közül az első már megvalósult).

Közben, 1990-ben saját céget alapított Metropolis International Kft. néven, ahol lakóépületek tervezésével, kisebb rendezési tervek készítésével, banki műszaki szakértői feladatok ellátásával és területfejlesztési tanácsadással foglalkozik.

1995 óta aktív tagja a Nemzetközi Ingatlanszövetségnek, a párizsi székhelyű FIABCI-nak, 2005 óta a szövetség Prix d’Excellence bizottságának elnöke, vagy alelnöke. A magyar tagozat elnöke 1999 óta. A FIABCI Magyar Tagozata vezetésével 1997 óta szervezi a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatot az építési, ingatlanfejlesztési szakma legfontosabb szervezeteinek támogatásával. A pályázat egyik célja a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételének elősegítése a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton. A kezdeményezés eredményeként 2022-ig 33 arany és 39 ezüstérmet nyertek a magyar pályázók. 2000-ben Budapesten a magyar tagozat FIABCI Európai Kongresszust szervezett, és több más nemzetközi eseményt is Budapestre hozott.

Tervezői munkássága

Jelentősebb településrendezési tervei (VÁTI, 1966-1978)

 • Jászapáti általános rendezési terve és a központ részletes rendezési terve
 • Kunszentmárton általános rendezési terve és a központ részletes rendezési terve
 • Nagykanizsa keleti városkapu részletes rendezési terve (megnyert pályázat után)
 • Szeged, Északi városrész részletes rendezési terve (sikeres pályázat után)
 • Kiskunfélegyháza Petőfi lakótelep részletes rendezési terve
 • Karcag, Kórház melletti terület részletes rendezési terve
 • Esztergom, Szentgyörgy mező részletes rendezési és beépítési terve
 • Eszergom, Kálvária domb részletes rendezési és beépítési terve
 • A komáromi térség távlati fejlesztési terve (A VÁTI Tudományos Iroda kísérleti tervezési csoportjában)
 • Esztergom általános rendezési terve és a városközpont részletes rendezési terve

Jelentősebb algériai tervezési munkái (Sztrezsák Tamarával, 1978-1983)

 • Azur plage üdülőközpont beépítési és kiviteli terve, projektmanager (az üdülőközpont megépült, azóta szállodaként üzemel)
 • Souk el Tenine üdülőközpont beépítési és kiviteli terve, projektmanager (az üdülőközpont megépült, azóta szállodaként üzemel)
 • Attaba orvosi rendelő és szolgálati lakások (megépült)
 • Bou Ismail gyermekkórház (megépült)
 • Algir, Ben Aknun óvoda kiviteli terve
 • Algír-Bologhine, Orr fül gége klinika engedélyezési terve
 • Skikda város fejlesztési terve, az első ütem részletes rendezési terve, az első 500 lakás, majd további 400 lakás beépítési terve, az úthálózat és a közműhálózat kivitelezésének koordinálása, felügyelete (az új város első üteme megépült)

Sikeres városépítészeti tervpályázatai (1976-1978)

Feleségével, Sztrezsák Tamarával közösen vettek részt országos tervpályázatokon. Összesen 15 díjazott, vagy megvásárolt pályaművet dolgoztak ki. Díjazott pályaművek:

 • Gazdagrét (I. díj, 1970)
 • Debrecen Északnyugati városrész (III. díj, 1971)
 • Orosháza Gyopárosfürdő (III. díj, 1973)
 • Dél-budapesti (kispesti) városrészközpont (III. díj, 1974)
 • Nagykanizsa Keleti Városkapu (I. díj, 1975)
 • Mosoni Belváros (IV. díj, 1975)
 • Hatvan városközpont (VII. díj, 1976)
 • Békéscsaba Városközpont (II. díj és III. díj, 1977)

Forrás: G. L. önéletrajza

6 írása olvasható a matarka-n, 35 munkája található a Lechner Központnál